Kumite & Kata

Een kumite is een training in een man tegen man gevecht. Het zijn verplichte oefeningen van geprepareerde schijngevechten, die de beoefenaar zo goed mogelijk probeert te voldoen. Het zijn exameneisen, die het niveau van de kempoka bepaalt.

Er zijn 3 soorten kumites; De ippon kumite, welke bestaat uit een aanval, afweer en tegenaanval. De sambon kumite, bestaande uit meerdere aanvallen en tegenaanvallen. De yuyi kumite, het vrije sparren, die zo technisch correkt uitgevoerd dient te worden. Als men de ongewapende kumite eenmaal beheerst, dan pas krijgt de cursist lessen in kumites met wapens, zoals messen, vuurwapens, stokken en zwaarden

De kata is een soort schaduwgevecht tegen meerdere denkbeeldige tegenstanders. Het is een choreografie van beweging en kracht, die zonder partner wordt uitgevoerd. Alle aangeleerde aspecten worden optimaal uitgebeeld in de kata. Basistechnieken, balans en verplaatsing, coördinatie, lenigheid en kracht, stijlbeheersing en motivatie. Ook bij de kata kent men niveaus. De meesten leren slechts het lage niveau, alhoewel dit niet zo eenvoudig is als het lijkt. Maar de hogere kata vereist van de beoefenaar niet alleen fysieke inspanning, maar vooral ook mentaal.

Ademhaling en meditatie zijn de kern van deze kata's. Niet alleen behaalt men betere resultaten door deze kata's, de concentratie en anticipatie is beter, doch zowel geestelijk en lichamelijk wordt de beoefenaar zeer fit en gezond. Evenals bij de kumite bestaan er naast ongewapende kata's, ook kata's met oosterse wapens.